САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ-ШТЕДИМО ЕНЕРГИЈУ
26. 03.2010.

У суботу, 27.марта 2010. године у 20:30 часова по локалном времену искључите светло на 60 минута-прикључите се светској акцији за очување планете! Покажимо да заједно можемо направити помак у борби против климатских промена-штедимо енергију!

Планетарни позив упућен у оквиру акције „Сат за нашу планету“ коју организује WWФ-Светски фонд за природу и ове године окупиће стотине милиона људи из више од 120 земаља света. Генерални секретар УН-а Бан Ки Мун описао је акцију „Сат за нашу планету“ као једну од највећих демострација бриге светске јавности о климатским променама. „Еартх Хоур“ је најмасовнији светски израз позитивне енергије, планетарни феномен који је ујединио људе свих нација и вероисповести са јасним циљем – удружити се у борби за очување наше планете. Све је почело 2007. године, кад је два милиона и двеста хиљада грађана у Сиднеју (Аустралија) исказало јединствени протест против глобалног загревања. Покрет се проширио широм планете. Захваљујући ЕКОполису, промотеру светске кампање Clean up the World-Очистимо свет, промовисан је и у нашем Региону.

У Србији се ове године, уз подршку Министарства за заштиту животне средине и просторно планирање, локалним невладиним организацијама и локалним самоуправама, у оставривању ових активности даје посебан значај. Угасивши осветљење на сат времена, појединци, државне институције и велике корпорације ће овим гестом целом Региону послати јасну поруку колективне забринутости о све критичнијем нарушавању животне средине. Промотери кампање „Сат за нашу планету“ у нашем Региону - ЕКОполис мрежа, Зелени кључ, Друштво за заштиту природе, Центар еколошке мисли «Простор», Институт Екоман, су уз позив Одбора за животну средину СКГО, подстакли руководство Града Ниша, нишких општина Палилула и Пантелеј, установа и јавно-комуналних предузећа (Градска топлана, Наисус, Дирекција за изградњу града, Дунав осигурања, ЕД Југоисток, да преузму улогу координатора и реализатора активности. Овим поводом у Нишу је одржана и заједничка седница Савета за заштиту животне средине и Савета за енергентску ефикасност Града. О енергетској ефикасности и заштити животне средине говорили су: Бојан Ковачић, директор Агенције за енергетску ефикасност Републике Србије; Соња Поповић, председница Савета за заштиту животне средине и одрживи развој Ниша и Горан Вучковић, председник Савета за енергетску ефикасност Града Ниша.

У припреми активности „Сат за нашу планету 2010“ у Нишу најављен је и списак објеката који ће бити у мраку у суботу 27.марта: Зграда Скупштине Града Ниша у ул. Николе Пашића 24, Зграда Председништва у ул 7. јули 2, Зграда Управе за комуналне послове, енергетику и саобраћај у ул. Генерала Транијеа 11а, Зграда Управе за планирање и изградњу у ул. Генерала Транијеа 10, Зграда у ул. Вожда Карађорђа 16, Зграда Градске општине Пантелеј. Зграда Градске општине Палилула; Синђелићев трг и Трг Краља Милана, (договорено са Дирекцијом за изградњу града Ниша), Народно позориште које ће након представе симболично искључити светла. Позив је отворен а информација о учешћу се може доставити Граду Нишу или медијској ЕКОполис мрежи на адресу  ekopolis@bankerinter.net.

Учешће у акцији у 2010. години до сада је потврдило више од 1.100 градова. Овај број се из сат у сат повећава, јер људи почињу да увиђају колико су  једноставне акција овог типа и да могу допринети променама свакодневних навика појединаца ради очувања планете. Светски фонд за природу -WWФ је једна од највећих и најцењенијих светских организација заштите, која окупља скоро пет милиона присталица кроз активну глобалну мрежу у више од 100 земаља света.